Основи здорового харчування вагітної жінки

Основи здорового харчування вагітної жінки

Основою міцного здоров’я вагітної жінки та її малюка є збалансований раціон, який забезпечує всіма необхідними корисними мікроелементами, дозволяє жінці залишатися повною сил під час такого непростого періоду, але не сприяє набиранню зайвої ваги.

Лікарі-гінекологи радять жінкам серйозно підходити до організації власного раціону під час планування та усього періоду вагітності. Тому нерідко жінці в цей період прописують прийом вітамінних комплексів, наприклад, Фемібіон, щоб наситити організм майбутньої матері всіма необхідними для правильного розвитку дитини та збереження здоров’я жінки речовинами.

https://i.ytimg.com/vi/q9mkjQuUTPg/maxresdefault.jpg

Основи здорового харчування вагітної

  • Найбільш корисними є печені та варені страви, а от смажених та копчених продуктів харчування краще уникати.
  • Значною долею раціону мають бути: овочі, фрукти, ягоди, молочні продукти, сухофрукти, нежирне м’ясо і риба. Також важливо вживати клітковину, яка дуже добре впливає на організм.
  • Їсти треба достатньо, але не за двох, бо переїдання несе не користь, а зайву вагу, якої потім дуже важко позбутися.
  • Якщо дуже хочеться чогось шкідливого, то його можна з’їсти, але зовсім трошки. Таким чином ви задовольнити свою потребу, але не нашкодити організму дитини і собі.
  • Вагітній жінці важливо щодня пити достатню кількість води. Норма у кожної жінки своя, але в середньому за рекомендацією лікарів ця норма складає 2-2,5 л вдень у 1 і 2 триместрах. Але після 20 тижня кількість рідини зменшують, щоб уникнути набряків.
  • Деякі продукти необхідно вживати помірно або зовсім відмовитися від них. Це: цитрусові, гострі, солоні, кислі страви, гриби, консерви, жирні креми, свіжі дріжджові вироби.
  • Кава. У каві, какао та їх похідних продуктах міститься багато кофеїну, що може підвищити тонус матки. Але якщо вагітна страждає від зниженого тиску, то чашечка натуральної кави навпаки буде корисною. Тому цей питання слід обговорити з лікарем.
  • Алкоголь під суворою забороною! Науковці вже доказали, що безпечних норм вживання алкоголю під час вагітності та лактації не існує!


Також фахівці рекомендують регулярно рухатися, найкращим варіантом є плавання та піші прогулянки. Дуже добре, коли вагітна жінка займається фізкультурою, бо фізичні вправи покращують самопочуття, обмін речовин та дозволяють підтримувати тіло в гарному стані. Але перед будь-якими справами порадьтеся з лікарем з приводу комплексу вправ.